Grensoverschrijdend gedrag van mijn man.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man is op non -actief gesteld wegens grensoverschrijdend gedrag in de lift tijdens een bedrijfsuitje nadat er flink gedronken was (hij drinkt bijna nooit). Naast de schok en de zorgen over de financiële gevolgen voor ons gezin worstel ik met mijn boosheid en schaamte. Hij heeft veel spijt van ‘het stomste wat hij ooit gedaan heeft’. Kan ik hem vertrouwen? Wat zullen onze kerkgemeenschap, vrienden en familie zeggen. Ik wil niet uit elkaar maar hoe verder nu hij #ge-Me-Too’’d is.

Beste #: Je bent niet het mikpunt maar staat wel bloot aan vernedering door beschuldigingen van wangedrag die je huwelijk doen wankelen. Het leven gaat verder, ook als er wat ergs gebeurd is. Niet bang zijn voor de waarheid is een goed begin. Alle kaarten moeten op tafel, met de plaatjes naar boven. Dus moeilijke gesprekken voeren over pijnlijke incidenten door vragen als: ‘Wat is er gebeurd, wat is de klacht, wat is waar?’, al naar gelang. Niet wakker liggen van kerkgenoten, vrienden en familie. Of ze zijn er om je/jullie hierdoor heen te loodsen, of ze roddelen mee. Soit.

Als je wilt blijven, kijk naar wat veel partners van door schandalen geplaagde mannen hebben gedaan: ‘stand by your man’ in de shitstorm. Netflix heeft zelfs een serie gebaseerd op waargebeurde verhalen. ‘The good wife’ begint met een vrouw die tijdens een persconferentie naast haar beschuldigde echtgenoot staat. De volgende stap, als de kwestie officieel is geregeld, is ook aan jou. Werken aan herstel van vertrouwen, samen, waarbij transparantie de sleutel is, of je trekt je terug.

Vertrouwen? De tijd zal het leren. Hij is geen monster, hij is een mens die onder invloed zijn zelfbeheersing verloor. Onvolwassen, met veel achterstallig emotioneel werk te doen in therapie of onder begeleiding van de kerk om zijn zwakheden onder ogen te zien. Jij kent hem, jullie relatie en de verzachtende omstandigheden. Dronken, eenmalig (geen type roofdier) en zijn getoonde berouw. Qua werk gaat hij hier een hoge prijs voor betalen want zie daar maar eens van terug te komen.

De vraag is wat heb jij nodig hebt van hem, van jezelf, om deze misstap te kunnen vergeven. Als jij niet gelooft dat hij heeft geleerd van zijn fouten, en zijn stommiteiten achter zich heeft gelaten, hoe kun je dan in goede gemoede bij hem blijven?

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.