Grapje o nee toch niet

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Regelmatig, als mijn vrouw mij plaagt, heb ik het gevoel dat zij mij op deze manier iets duidelijk wil maken zonder het rechtstreeks te zeggen. Haar opmerkingen zijn net niet leuk genoeg, eigenlijk onaardig en als ik haar vragend aankijk zegt ze: “grapje!”, alsof ik de ‘onschuldige grap’ niet begrepen heb. Dit brengt me van mijn stuk en voel ik me dommig en onhandig. Ben ik te zwaar op de hand, ben ik een hork die haar grapjes niet begrijpt? Dan zou ik luchtiger op haar opmerkingen willen reageren, maar eigenlijk zegt mijn gevoel dat het niet klopt wat ze doet. Hoe moet ik hier op een constructieve manier op reageren?

Beste Gevoelige: Denk eens aan een keer dat je een grapje maakte dat niet begrepen werd. Zei je toen: “het was maar een grapje”, daarmee impliceren dat de ander het niet had begrepen of zei je: “ sorry, het was grappig bedoeld, ”. Een subtiel maar belangrijk verschil.
Het laatste is wat je zegt als je ongewild iets onaardigs gezegd hebt en het eerste zeg je als je iemand echt wilt raken.
Jouw vraag is een klassiek voorbeeld van hoe jij je terugtrekt omdat je bang bent te gevoelig te zijn en nog meer van dit soort ‘stomme fouten’ te maken. Kijk een hoe afstandelijk je spreekt over de vrouw met wie je getrouwd bent. Ja, er is wat aan te doen, ervan uitgaande dat je vrouw een redelijk iemand is die onbewust handelt vanuit ongezonde reflexen en niet bewust probeert jou te ondermijnen.
Allereerst: wees moedig. Ze zal zichzelf laten zien als jij haar duidelijk maakt wat het met jou doet. Maakt ze weer zo’n ‘grapje’, zeg dan: “Dat klinkt als een aanval. Als je me iets duidelijk wilt maken doe het dan direct, alsjeblieft.” Schiet ze in de verdediging en beschuldigt ze je van overgevoeligheid, dan is therapie voor jou alleen, dus zonder je dominante partner, aan te raden.

Als ze echter haar verdediging laat vallen en jouw gevoelens serieus neemt: “Je hebt gelijk, ik ben niet erg direct, maar het ergert me als je zus of zo doet”, dan kun jij aan haar wensen voldoen of niet, al naar gelang je wilt. Dit laat nog heel veel ruimte voor onschuldig plagen, over en weer, plezierig en grappig zonder bijbedoelingen. Met de aanval-terugtrek dynamiek die nu tussen jullie speelt maken jullie feitelijk voortdurend pas op de plaats. Het houdt de ongelijke rolverdeling tussen jullie in stand. Ironisch genoeg suggereert dit dat jullie allebei bang zijn elkaar kwijt te raken. Maar om je verbonden te voelen is het juist van belang open te zijn over frustraties, angsten en verlangens. Mét het risico dat je erachter kunt komen dat je beter af bent zonder elkaar, dat wel.

Samen of alleen praten met Wills in Amsterdam of Alkmaar? www.beter-samen.nl