Gedumpte dochter

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik wil mijn vader terug. Veertien jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden: van de een op de andere dag was hij weg en binnen een jaar was hij hertrouwd. Met zijn nieuwe vrouw heb ik kennis gemaakt en ze was in het begin ook aardig, maar daar na verwaterde het contact tussen mij en mijn vader, omdat zij meer naar haar eigen familie trekt.
Ondertussen ben ik getrouwd en wonen we, net als mijn vader en moeder, in Heiloo. Op de trouwerij zijn ze wel geweest, maar daarna moest het initiatief steeds van onze kant komen. Een half jaar geleden is onze zoon geboren en tot nu toe zijn ze twee keer samen langs geweest en hij een paar keer alleen. Volgens mijn moeder is het beter als ik zijn vrouw direct benader, maar ik wil geen ruzie veroorzaken. Sowieso wil ik niks doen waar ik later spijt van ga krijgen. Heb jij suggesties?

Beste Gedumpte Dochter: Je begrijpt dat het niet alleen in jouw vermogen ligt dit probleem te fixen, maar ik neem de om m’n hoofd geknoopte shawls voor je af dat je het probeert. Met open vizier een opening zoeken na een langdurige verwijdering is geen ruzie zoeken, maar een heldhaftige daad.

Als je je vader een e-mail schrijft kun je precies zeggen wat je wilt en je niet van de wijs laten brengen door de soms verwarrende dynamiek van een gesprek. Ook kun je het concept rustig nalezen en wijzigen voor verzending, om er zeker van te zijn dat het klopt en aardig is en (hopelijk) een positieve reactie teweegbrengt. Op papier heb je zwart op wit wat je hebt gezegd en ook je vader kan de mail bewaren en herlezen.
Hou het kort en stuur het mailtje zowel aan je vader als aan zijn vrouw. Voorbeeld?

“Lieve Pap en Brigitte,
De afgelopen jaren hebben we elkaar mondjesmaat gezien. Boet en ik willen hiermee laten weten dat we graag meer contact met jullie willen, vooral nu we Felix hebben. Met hem willen we een frisse start maken en de best mogelijke relatie opbouwen met alle opa’s en oma’s, voor ons allemaal. Als er iets is wat wij (anders) kunnen doen om hieraan bij te dragen, vertel het ons alsjeblieft. Vooralsnog koersen we op goede tijden samen. Op zondagochtend wandelen we vaak in het Maalwater. Hebben jullie zin om daar volgende week ook te komen? Wij brengen koffie mee als het goed weer is.”
Sluit vooral een foto bij van jullie hartenklopje! Hoe dit afloopt? Weet ik niet, ‘que serááá, serááá’. Maar aan jou heeft het niet gelegen.

www.beter-samen.nl In Heiloo bij Hart&Ziel aan de Sluijsweijdt 9.