Een affaire. Vertel ik het mijn kinderen?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: tijdens ons 35-jarige huwelijk had mijn man een langdurige affaire. Met hulp van therapie, eindeloze gesprekken, vergeving en veranderingen aan zijn kant, zijn we hier doorheen gekomen. De laatste zeven jaar heb ik hem verzorgd en zijn we naar elkaar toe gegroeid, ook al was het door zijn ziekte steeds moeilijker met hem te praten. Ik heb het nooit aan iemand verteld. Onze volwassen kinderen en kleinkinderen praten veel over hem en vragen honderduit. Ik denk dat ze hem beter zouden begrijpen als ze van de affaire wisten, hoe teleurgesteld ze ook zouden zijn in hem. Hij is er niet meer om het ze zelf te vertellen en ik twijfel of ik er goed aan doe dat nu wel te doen. Wills?

Beste Spagaat: Je zegt dat de kinderen vragen hebben ”die makkelijker te beantwoorden zouden zijn als ze wisten van zijn affaire”Verder schets je een liefdevol portret van menselijk tekort, vergeving en verzorging. Eigenlijk zou iedereen de waardevolle lessen over relatie-fracturen, ontrouw en heling en vergeving – iets dat gelukkig heel vaak voorkomt – moeten horen. Helend ook voor volwassen kinderen te ervaren dat hun ouders elkaar emotioneel pijn gedaan hebben, elkaar zijn kwijtgeraakt en toch weer voor elkaar gekozen hebben. Kinderen doen wat ze zien, niet wat je zegt en ook zij zullen in hun leven iets soortgelijks meemaken. Niemand ontkomt aan het leven leven, inclusief lijden, hartenpijn en teleurstellingen.

Mogelijk zijn ze geschokt en teleurgesteld en zien ze het als een gebrek aan vertrouwen dat je/jullie ze hier buiten gehouden hebben. Leg uit waarom en ga in op hoe jij en hij omgegaan zijn met jullie obstakels en pijn. Door hen jullie ervaringen toe te vertrouwen, zet je de deur open naar hun vertrouwen dat ze bij jou terecht kunnen met hun ervaringen.  Families worden gemaakt – soms zelfs sterker – door ervaringen, beproevingen, tegenslagen, fouten en missers én liefde en loyaliteit.

Dat hij van zijn voetstuk valt, is niet erg. Je man was een mens. Ongetwijfeld een bijzonder mens die bijzondere dingen kon doen. Die wilde niet aanbeden worden, hooguit begrepen. Daar kun jij nu nog veel in betekenen.

Beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.