Doorzagen over jeugd in therapie

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Het gaat niet zo goed met me en ik wil van dit rotgevoel af. Ik heb gezien dat je ook wandelend coachen aanbiedt en dat wil ik wel. Toch is het een grote stap je te bellen voor een afspraak. Van anderen en uit films heb ik begrepen dat je minstens drie gesprekken uitgebreid over je jeugd en je familie moet vertellen, terwijl dat voor mijn gevoel niet de oorzaak van mijn problemen nu is. Maar ja, ik ben hier niet de expert. Kan ik op je vertrouwen dat je me hier goed doorheen loodst, tot de kern komt en niet over bijzaken blijft doorzagen?

Beste Cliënte -In- Spé: Haal het maximale uit de sessies door dit allemaal direct te delen met je therapeute (welkom!). Als je bang bent dat het gesprek een andere richting op gaat – bekend probleem – zeg het dan meteen of schrijf het op en laat het lezen. Maak je geen zorgen als dat raar voelt. Het is therapie! Helemaal oké om raar te zijn! Het kan geen kwaad om te praten met iemand die getraind is in het ontwarren van emotionele knopen als je ergens mee zit. Vaak is het wel even zoeken voor je de goede match gevonden hebt. Als blijkt dat het zonde van het geld en de tijd is geweest is dat jammer, vooral als het een rib uit je lijf was, maar feitelijk niet anders dan dat je een medisch onderzoek hebt laten doen waar niets uit is gekomen. Als we ergens mee zitten kunnen we het aankijken óf hulp zoeken, dat geldt net zo goed voor een huisarts, tandarts als voor een therapeut.
Ik wil hier nergens op vooruit lopen maar als gebeurtenissen uit je verleden je in de weg zitten kán het van invloed zijn op je huidige gemoedstoestand.
Wees assertief en vertrouw er niet op dat je therapeute intuïtief weet wat je nodig hebt. Spreek je uit over je doelen en laat haar op basis daarvan een weg voor je vinden. Als laatste nog een belangrijke toevoeging: Dé manier om zo min mogelijk uit je therapie sessies te halen is iets achterhouden. Vertel de waarheid!
Het leven zit vol moeilijk beslissingen, cliënte in spé, laat de stap naar een gesprek of wandeling met mij daar niet één van zijn. Bel of mail vandaag nog.