De planeet redden én ons diner

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik kook en doe de boodschappen. Dat kan ik goed, vind ik leuk en ben efficiënt. Onze tweeling (5) zijn ‘lustnietjes’ oftewel moeilijke eters en het is vaak puzzelen om ze gevarieerd te laten eten. We eten allang geen vlees meer. Mijn vriendin, zeer bewust van de klimaatverandering, heeft me verzocht vis en zuivelproducten weg te laten uit ons menu. Ik deel haar zorgen over het klimaat maar wat gaan we de kinderen dan geven in plaats van een eitje of stukje zalm wat ze tenminste eten. Tot mijn verbazing snackt mijn vriendin af en toe blokjes kaas en Griekse yoghurt die ik koop. Wat doen we met dit flutprobleem. Mag ik zelf bepalen of ik veganistisch kook?

Beste Kokkie: Het gaat er niet om wat het is maar wat het kan worden. Ja, dat mag je bepalen ervan uitgaande dat ze dit heeft gevraagd als aanvulling op alle taken die je al hebt. Zolang ze zelf kaas en yoghurt blijft eten hoef je haar aspiraties niet serieus te nemen. Jullie zijn een gelijkwaardig team en zij kan geen orders uitdelen die het voor jou ingewikkelder maken en waarvoor zijzelf geen stap harder hoeft te zetten. Dat schuurt en roept weerstand op. Zou anders zijn als zij de extra inspanning – wat eten de kinderen dan?- aan zichzelf had toebedeeld.

‘Radicaal Relatiedenken’ is de leus op jóuw spandoek; het gaat om alles en je doet het samen, naar evenredigheid. Gewerkte uren, huishouden, ondersteunen van doelen, financiën, tegemoet komen aan emotionele behoeftes en zorgen voor.
Co2 uitstoten doe je ook samen, mocht zij dit opvatten als jouw weigering onze kostbare planeet te redden en jij verantwoordelijk gehouden wordt voor de overtollige co2 gezins- uitstoot. Zeg: ”Ik ben het met je eens, geen zuivel en vis eten is beter voor het klimaat. Het zit me dwars dat je iets wilt bewerkstelligen wat voor mij een hele uitzoekerij is zonder hulp aan te bieden.” Of: “Je zegt dit terwijl je yoghurt eet”. Of: Oké! Hoe wil je dit plannen?”. Hoe je wat zegt gaat over de relatie. Wat je zegt gaat over wat je zegt.

Vraag elkaar niet alleen wat je voor het klimaat kunt doen. Vraag ook wat je vanavond gaat eten.
www.beter-samen Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel