De Kloof en Scheefgroei; Ik heb spijt

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Televisieprogramma’s als De Kloof en Scheefgroei hebben mij aan het denken gezet over mijn eigen gedrag toen mijn jarenlange relatie 4 jaar geleden heftig eindigde. Ik (huizenbezitter en vermogend) behield alles, zij vertrok, kreeg niets en was dak- en thuisloos. Toen vond ik dat haar eigen schuld: ze had toch zelf haar huurwoning opgegeven om bij mij te wonen? Nu zie ik hoe scheef en onredelijk dat was.

Ik hoorde dat ze een filmscript geschreven heeft over ons laatste jaar, met mij als de slechterik/machtsmisbruiker. Wist dat ze kon schrijven – meerdere boeken op haar naam – maar we hebben ook goede tijden samen gekend.

Onlangs heb ik haar geschreven dat ik spijt heb van mijn gedrag toen en dat zij het niet verdiende het enige wat ze nog had – een gezamenlijk zomerhuisje met landje – óók kwijt te zijn door mij. Haar antwoord was: “Dit zijn maar woorden en zelfs God kan het verleden niet veranderen.” Betekent dit dat ik altijd de slechterik moet blijven in haar verhaal? Wat kan ik nu nog doen??

Beste Slechterik: Het is gebeurd en een filmscript verandert dat niet.
Wat wél veranderd is, dat jij dacht deze episode achter je gelaten te hebben, maar de demonen blijken springlevend en knagen nu aan je geweten.
Het valt te prijzen dat je haar hebt geschreven dat je spijt hebt, mits de intentie zuiver is. Hoe zij ermee omgaat is aan haar. Heb je het zo verwoord dat zij kan denken dat jij alleen van je schuldgevoel af wilt, of haar vernedering en traumatische ervaring wilt ontkennen door over ‘goede tijden’ te beginnen, wat het onoprecht maakt? Maak je je vooral zorgen om dat filmscript? Of wil je gewoon het laatste woord hebben?
Ongeacht of je het oprecht bedoelde of uit bent op eigen eerherstel, er is iets wat je haar kunt vragen nu je bent blijven steken in een (half)excuus: ‘Hoe kan ik het goed maken?’ Zo moeilijk kan het niet zijn om haar genoegdoening aan te bieden.

Shakespeare wist wel raad met gewetenswroeging, zag ik deze week in The Tragedy of MacBeth. Omdat hij zijn twijfelachtige handelen niet onder ogen wil zien, ontstaat een cirkel waar hij niet meer uit kan ontsnappen met zijn eigen ondergang als gevolg. De kunst is op je schreden terug te keren om je schulden te vereffenen. Of helaas ermee moeten leven dat sommige schade onherstelbaar is.

Ben wel heel benieuwd naar de titel van dit filmscript (!)

www.beter-samen.nl. Amsterdam, Heiloo, Texel