De dokter en de zuster. Het aloude liedje

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Wij zijn een wandelend cliché. Ik (38) ben verpleegkundige, hij is arts en tijdens de avonddiensten in het begin van de afgelopen hectische covidtijd vertelde hij mij over zijn slechte, seksloze huwelijk en zijn vrouw die hem geestelijk mishandelt. Via google hebben we bevestigd gezien dat hij in een giftige relatie zit met als gevolg hoge bloeddruk en paniekaanvallen. Drie maanden en veel appjes verder zijn we stapelverliefd en brengen zoveel mogelijk tijd door samen.
Het is de beste relatie die ik tot nu toe gehad heb, hij houdt zelfs van mijn coronarondingen. Zijn vrouw weet van niks en ik word steeds jaloerser en wil samen met hem verder.
Hij wil niet alles verliezen wat hij in al die jaren heeft opgebouwd en wil vooral zijn kinderen niet kwijtraken. Hij heeft zijn ‘echte’ leven en mij, terwijl ik hem niet eens kan bellen in een noodgeval. Hij hoeft van mij niet te scheiden, want dan vrees ik dat hij een hekel aan mij gaat krijgen, maar dat zou ik wel het liefste willen. Hoe ga ik dit gesprek met hem voeren zonder dat ik hem kwijtraak?

Beste Nachtzuster: Als je niet zonder hem kunt leven zul je zijn voorwaarden moeten accepteren. Als je op joúw voorwaarden verder wilt neem dan een voorbeeld aan mannen die lijken te vinden dat ze recht hebben op wat ze willen en door daadkracht te tonen het ook voor elkaar krijgen, terwijl vrouwen zich afvragen hoe ze een ultimatum kunnen stellen zonder dat het lijkt of ze een ultimatum stellen.

Vraag wat je wilt, stel eisen en wees bereid om ermee te kappen als hij blijft weifelen. Als er niets verandert – lees: als hij niet verandert – dan raakt hij je kwijt. Er is ook nog een tussenweg mocht blijken dat zijn vrouw en hij samen willen en kunnen blijven voor de kinderen en ze een constructief ouderschap organiseren met ruimte voor relaties daarbuiten.

Dat laatste ligt gezien de ‘geestelijke mishandeling’ niet voor de hand. Vreemdgangers hebben opvallend vaak een zeurderige, seksloze, slonzige, ongeïnteresseerde vrouw. Ik hoor hier vioolmuziek op de achtergrond en dat is nooit een goed teken. Zijn vrouw mag een instabiele vrouw zijn die haar man geestelijk mishandelt, ze is nog steeds zijn vrouw die hij al langere tijd met jou bedriegt. Ergo: jij gaat om met iemand die het niet zo nauw neemt met de waarheid en die kennelijk zijn eigen emotionele en fysieke gezondheid én zijn bezittingen boven jou stelt.

Misschien komt er nog een happy end aan dit verhaal, maar niet zolang jij blijft bijdragen aan deze toestand. Je hebt lang genoeg op je tenen gelopen. Zet nu je voeten maar eens neer, doe als Nancy Sinatra je ‘boots’ aan en ‘start walking’.

www.beter-samen.nl. ‘Daar zouden ze nou eens een liedje over moeten maken.’