Dank je, Bette Davis

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Na 9 jaar is mijn vriend weer terug bij zijn ex. Gedurende onze relatie zag en sprak hij haar geregeld, vooral als zij het weer eens moeilijk had. Mij heeft ze nooit willen ontmoeten. Nu het uit is, heb ik geen contact met hem. Echter, ze wonen in dezelfde buurt en vroeg of laat zal ik ze tegenkomen. Ik fantaseer over hen negeren; kinderachtig en dramatisch. Een hand geven is een teken van respect, en dat heb ik voor geen van beiden. Wat moet ik doen op het onontkoombare moment dat we oog in oog staan met elkaar, Wills?

Beste Ex: Het is verstandig een script klaar te hebben, zodat je er niet meer over hoeft te piekeren tot het een keer echt gebeurt.

Bedenk dat je oordeel over zijn ex gebaseerd is op wat je via hem van haar hoorde. Hoe kwetsbaar en labiel ze ook (volgens hem) is, híj heeft haar gesteund en is niet voor jou opgekomen. Jij had een relatie met hém en hij heeft jou net zo goed buitengesloten als zij dat heeft gedaan. Beschouw haar niet op voorhand als intrigante die het niet waard is een hand te geven en maak haar niet tot het mikpunt van je woede en teleurstelling over het gedrag van je ex. Realiseer je dat je gevoelens over haar worden gevoed door je enorme teleurstelling en verdriet over zíjn verraad. Wees eerlijk: als zij het niet was, zou het niet iemand anders zijn? Hoe groot is de kans dat haar leven of de volgende met hem net zo zal eindigen als jouw leven met hem?

Dus, mocht het ervan komen, wees hartgrondig beleefd. ‘Hallo’, zeg je terwijl jíj je hand uitsteekt- zoveel beter om controle te hebben én daarmee laat je zien dat jij wél kunt wat zij niet kon. Voor inspiratie kijk naar Bette Davis films! En dan: ‘Sorry, ik heb weinig tijd, ik moet ergens anders zijn !’

Je moet er vandoor, verder met je leven. Niet meer afvragen waar draaikont met ex of de volgende ex is. Je weet waar je aan toe bent. Hoe pijnlijk het ook (geweest) is, ik hoop dat je daar troost in kunt vinden. Sterkte.