Avances van de getrouwde buurman

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills:
Mijn man en ik wonen nu bijna 5  jaar in een fijne buurt. Wij konden het van het begin af aan goed vinden met onze buren, ook veertigers. De buurvrouw is echt een vriendin van me geworden, met wie ik van alles bespreek. Ook dat mijn huwelijk steeds slechter liep en dat we nu gaan scheiden.
Maar nu maakt mijn buurman avances. Eerst onder het mom van een schouder te willen zijn om op uit te huilen, maar al snel expliciet op de versiertoer. Hij zegt dat mijn man gek is om zo’n prachtvrouw te laten schieten en probeert een afspraakje met mij alleen te maken. Ik heb het tot nu toe op een beleefde manier afgehouden, maar ik zit enorm in tweestrijd. Moet ik de buurvrouw, die mijn vriendin is, vertellen dat haar man achter me aanzit? Dat zal veel ellende geven, en die heb ik momenteel zelf al genoeg. Maar aan de andere kant kan ik ook niet meer als vanouds met haar omgaan, nu ik weet dat hij niet eerlijk tegen haar is.

Beste Buurvrouw:
Het gedrag van je buurman is behoorlijk laakbaar en het is begrijpelijk dat je je vriendin/buurvrouw wilt waarschuwen.
Aan de andere kant is het hun leven en hun huwelijk, waar jij feitelijk niets mee te maken hebt. Uiteindelijk weet je niet wat zich bij hen achter de voordeur afspeelt. Het is duidelijk dat jouw solidariteit – terecht – bij haar ligt. Blijf dus zo afstandelijk mogelijk tegen hem: uiteindelijk zal hij de boodschap wel begrijpen (en zich hopelijk schamen). Heeft hij het dan nog niet door, dan kun je hem duidelijk zeggen dat je niet van zijn belangstelling gediend bent en dat je als vanouds om wilt blijven gaan met zijn vrouw, die als vriendin belangrijk voor je is.

Als dat allemaal niet helpt zeg dan tegen hem dat je graag met zijn vrouw zou willen praten over zijn belangstelling voor jou. Dat je je er ongemakkelijk over voelt ten opzichte van haar, vooral omdat hij niet door schijnt te hebben dat jij er niet van gediend bent. En je graag vriendschappelijk om wilt blijven gaan met haar.

Hoe dan ook, het gebeurde zal je relatie met dit stel beïnvloeden. Misschien dat je vriendschap met je buurvrouw deze smet overleeft. En anders sneuvelt hij helaas op het slagveld van de scheiding.