Affaire en schuldgevoel

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een (geheime) relatie gekregen met een getrouwde man. Onlangs heeft hij voor mij gekozen en is bij me ingetrokken. Op papier is hij nog getrouwd,  en zijn vrouw wil hem niet meer zien of spreken zolang hij met mij is. Ik ben de kwaaie pier die haar man heeft afgepikt.
Mijn vriend werkt in de theaterwereld en heeft sinds de coronacrisis weinig omhanden. Hij heeft altijd stevig gedronken, maar dat is nu ontspoord. Tijdens zijn laatste project liep hij bovendien een hernia op. Bij de pijnmedicatie mag hij niet drinken, wat hij toch doet, met als gevolg dronkemansruzies waarbij hij mij ervan beschuldigt hem te hebben ingepalmd en weggekaapt bij zijn vrouw. De volgende dag heeft hij spijt en biedt hij zijn excuses aan.
We worstelen allebei met schuldgevoel (schaamte ook?) over hoe het gegaan is maar we willen samen verder. Hij wil niks weten van therapie. Bovendien werkt hij aan een nieuw project en dat gaat voor. Het gaat niet goed tussen ons en de lucht moet geklaard. Wat nu, Wills?!

Beste Kwaaie Pier: Als je iets verkeerds gedaan hebt, is het terecht dat je je schuldig voelt. Jullie hadden een affaire en wonen nu samen, terwijl hij nog steeds getrouwd is. Het lijkt er op dat jullie niet de consequenties hiervan willen aanvaarden. Om van je schuldgevoel af te komen moet je je verantwoordelijkheid nemen en je excuses aanbieden aan degene(n) die je met je gedrag pijn gedaan hebt.

Jouw vriend heeft zijn schuldgevoel verborgen achter zelfmedelijden en neemt jou zijn eigen gedrag kwalijk; ‘Het spijt me….maar je hebt me nooit gevráágd of ik getrouwd was en kinderen had’. Dat is wat kleuters doen. Deze man heeft hulp nodig om zijn prioriteiten op een rij te krijgen. Wél tijd om te werken en te drinken maar niet om in therapie te gaan en daar zijn schuldgevoel, schaamte en eigenwaarde te onderzoeken of te leren hoe je je oprecht verontschuldigt. (Wist je dat schaamte leidt tot ontkenning en zelfbedrog en het vermogen de realiteit onder ogen te zien verdwijnt?) Hoelang ga jij zijn alcoholische tirades die je schaden tolereren? Stel een ultimatum: Of jullie gaan er wat aan doen samen óf niet.

In dat laatste geval geef ik je in overweging dat je de eerstvolgende keer dat hij jou verwijt – dronken of niet – dat jij hem van zijn vrouw hebt gestolen, hem aanbiedt om hem weer terug te geven aan haar. Honeymoon is over, Pierewiet.