Geen ruzie rooie vlag of juist niet?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriendin en ik zijn nu 1,5 jaar samen en ze wil graag samenwonen. Al die tijd hebben we nog nooit ruzie gehad en mijn vriendin ziet dat als een teken van onze harmonische verstandhouding. Maar is dat het wel? Kunnen we goed met conflicten omgaan of zijn we ze juist aan het vermijden? Is dit goed of is dit een rode vlag? Mijn ouders hebben in hun 35-jarig huwelijk constant ruzie gemaakt en mijn opa en oma hebben ook heel wat tegen elkaar afgeschreeuwd. Ik heb wat mijn vriendin betreft natuurlijk wel m’n ergernissen, maar er is niets dat me zo dwarszit dat ik er ruzie om zou willen maken. Al vanaf het begin konden we overal goed over praten. En toch twijfel ik. Heb ik misschien een blinde vlek?

Beste Geen Ruzie: Het oneens zijn met elkaar is heel gewoon, net zoals het tot overeenstemming komen. Maar ruzie maken is niet nodig. Mensen maken ruzie door gebrek aan vaardigheden, door onvolwassenheid of in een vlaag van controleverlies.

Jouw ervaringen met je ouders en grootouders laten een patroon zien van mensen die niet in staat waren elkaar met respect te behandelen en hun meningsverschillen in vrede uit te praten. Jammer dat je geen betere voorbeelden hebt gekregen. De afwezigheid van conflicten is op zichzelf geen rode vlag, maar als de enige manier om ruzies te voorkomen is het niet te hebben over wensen, behoeftes, tegenoverstelde meningen of nare gevoelens, dan is het een heel voetbalstadion vol rode vlaggen.

Wat me opvalt is dat je zegt dat je vriendin niets doet dat je zodanig dwarszit dat je er ruzie om zou willen maken. Oei. De keuze is niet tussen wel of geen ruzie maken, maar wel of niet de dingen op hun beloop laten.

Elke relatie is een doorlopend, voortdurend proces waarin emotionele en recht-toe-recht-aan eerlijkheid vooropstaat. Als je iets dwarszit, zég het, in verhouding tot de situatie: “Hé, dat zag ik. Leg terug.” Of: “Wat bedoel je met die opmerking over dikke mensen?” Of: “Ik wil het hebben over wat er gebeurd is maar heb even tijd nodig om mijn gedachten te ordenen.” Deel je gevoelens, stemverheffing is echt niet nodig. En jij van jouw kant moet hetzelfde voor haar doen: luisteren naar wat ze zegt, haar serieus nemen en reageren in plaats van ageren. Ik denk dat het ergste wat partners elkaar kunnen aandoen is: schreeuwend elkaars oprechtheid betwisten. Uithalen bevordert terugtrekken en vermijden en terugtrekken is de weg naar het einde. Eerlijk zijn tegen elkaar is natuurlijk geen garantie dat jullie goed bij elkaar passen, maar het betekent wel dat je emotioneel volwassen bent. Deze volwassenheid staat jullie toe jezelf te zijn zonder façades en dat is een heel goed uitgangspunt om te kijken of je iets goeds hebt samen. Of jullie vredigheid een dun vernisje blijkt, of een solide basis.