Geen last van lockdown stress

In Voor elke relatie wat Willsby Wills Langedijk

Beste Wills: De lockdown is voor mij niet moeilijk. Ik woon alleen, tot mijn grote tevredenheid, en ga bijna met pensioen. Tussen mij en mijn zussen zit een vrij groot leeftijdsverschil waardoor ik als kind al geleerd heb mezelf goed te vermaken. Ook nu ben ik urenlang bezig met mijn hobby’s: ik brei en naai mijn eigen kleding, puzzel, teken en schilder en ik lees veel. Af en toe bel of app ik met mijn zusters of mijn vrienden, eigenlijk meer voor hen dan voor mezelf.

Onlangs lieten mijn zusters mij weten dat ze dagelijks op een afgesproken tijd gezamenlijk willen videochatten, ‘om elkaar te ondersteunen in deze moeilijke tijd’. Ik voel daar niet veel voor maar merkte dat ze  zich aan me ergeren dat ik niet net zoals zij verveeld, gestressed ,angstig of stapelgek ben door het binnen zitten. Ze willen dat ik meedoe, want ‘anders zijn we niet compleet’. Hoe kom ik hier op een nette manier onderuit?

Beste Puzzelaarster: Je zussen denken blijkbaar dat jij net zo lijdt als zij en willen elkaar en ook jou helpen. Dat heet aardig zijn. Jij hebt door je schaarse contacten altijd laten merken dat je je zussen niet zo hard nodig hebt. Maar heb je er al eens aan gedacht dat ze jou misschien nodig hebben? Je invalshoek is altijd geweest: ‘ik doe het meer voor hen dan voor mezelf’. Ga nu eens een stapje verder, naar: ‘mijn zussen hebben het moeilijk en ik kan ze helpen, want ik heb veel minder last van de huidige situatie’. Je hoeft jezelf niet te forceren, maar een klein beetje opoffering van jouw kant kan geen kwaad.

Wat deze crisis ons verder ook kan leren, hij legt in ieder geval grote verschillen in weerbaarheid bloot. Terwijl sommigen onder ons totaal van streek zijn, is het voor anderen een mooie gelegenheid rustig hun Netflix achterstand in te halen. Het is een wake-up call van hoe we omgaan met periodes in ons leven dat we ons ontredderd of juist heel sterk voelen. En ook een periode om geregeld even op te kijken van je sudoku of  borduurwerk en te bedenken wat je misschien voor anderen zou kunnen betekenen.