Vriendinnen op vakantie

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Wij zijn drie vriendinnen op vakantie in Camperduin. Een van ons tobt met overgewicht en verkondigt het hele jaar door dat ze gezonder wil eten. Haar excuus om dat niet te doen is haar drukke baan. Ze snackt voortdurend om haar energie op pijl te houden en van lijnen wordt ze futloos, zegt ze. Vlak voor de vakantie zei ze dat ze gaat lijnen.
Als we hier samen boodschappen doen koopt ze allerlei lokale lekkernijen en snacks en ben ik degene die eraan denkt ook bospeen, tomaatjes en komkommer te kopen. Zodra we weer op de glamping zijn valt ze aan op de hartige snacks. Behalve dat het ongezond is irriteert het me dat tegen de tijd dat ik trek krijg in een stukje kaas, worst of chips bijna alles op is.
Als ik er over mopper maakt ze excuses en geeft me gauw de laatste restjes. Dit is niet goed voor onze vakantie en ook niet voor haar gezondheid. We hebben bedacht dat we de snacks kunnen verdelen en onze naam op de voorraadbussen kunnen zetten. Of Is dit kinderachtig, Wills?

Beste drie vriendinnen: Ja, doe maar. Ga deze vakantie voor de praktische oplossing van het eenvoudigste probleem. Er is overduidelijk ook nog wat anders aan de hand als iemand af wil vallen en vervolgens systematisch het laatste pak chips tot op de bodem leeg eet. Het is aan haar daar later zelf wat mee te doen.

Voor nu: deel alle snacks en zet naam en datum op de voorraadbussen. Op is op tot de volgende boodschappenronde. Om te voorkomen dat er ‘s nachts een chipsdief komt zullen jullie om beurten moeten waken of een camera in de tent plaatsen. Het kan mij niet gauw te gek bij het zoeken naar oplossingen(!) om de vakantie niet met ruzie te eindigen. Je bent voor jezelf opgekomen door ‘eerlijk zullen we alles delen’ te zeggen.

Laat nu het idee/controle los dat jij haar moet helpen met haar gewicht. Weet ook wanneer je er over op moet houden. Wilt houden, beter gezegd, omdat jullie vast veel ondernemen, het reuze gezellig hebben en geen tijd willen verspillen. Van Tokyo tot Camperduin: meedoen is belangrijker dan winnen.

www.beter-samen.nl

Wil je Wills wat vragen of een keer ontmoeten?
Kom op 6 en 13 augustus tussen 13.00 tot 16.00 naar Boekhandel Plukker in Schagen.