Drie jaar zonder seks

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man en ik zijn begin zestig en 23 jaar getrouwd. Hij is een harde werker, aardig, heeft gevoel voor humor en is nog steeds aantrekkelijk. Ik ben weliswaar in die jaren 7 kilo aangekomen, maar verder ook nog steeds op gewicht, ga 3x per week naar de sportschool en volgens anderen ook aantrekkelijk. Waarom hebben we in vredesnaam al drie jaar geen seks meer? Als ik er over begin zegt ‘ie: ‘Tuurlijk, maar niet vanavond’. Ik weet niet meer wat ik aan mijn probleem (zegt hij) kan doen. Kun jij me helpen?

Beste Zonderseks: Niet op de manier zoals je zou willen, sorry. Maar laten we eens beginnen de overbodige details in je verhaal weg te laten en ons te concentreren op de essentie.

Overbodig: Zijn aantrekkelijkheid, jouw goede conditie, gewicht en aantrekkelijkheid. Dit was en is niet de basis van jullie huwelijk. Wél belangrijk: ‘Mijn probleem, zegt hij’. Je man weigert het als een probleem van jullie beiden te zien en toont vooralsnog geen bereidheid om met jou naar een oplossing te zoeken. Dat is lastig, frustrerend en verdrietig. Mijn advies is niet het gebrek aan seks als het probleem te zien, maar het gebrek aan bereidheid mee te denken op een begripvolle en open manier. Vraag hem duidelijk wat je graag zou willen en als hij er weer onderuit wil komen, daag dan antwoorden uit: ‘Jawel maar ‘niet vanavond’ is geen respectvol antwoord op mijn vraag waarom we al drie jaar geen seks hebben. Alsjeblieft, vertel me de waarheid’.

Of: ‘Goed, laten we zeggen dat het mijn probleem is dat ik seks wil met jou en jij niet met mij. Maar ik denk dat het ons probleem is, als jij me niet vertelt waarom dat zo is.’ Er zijn maar een paar mogelijke antwoorden. Hij wil jou niet, wil (ook niet) iemand anders of kan het niet meer. Allemaal lastig om over te praten.

Maar hij kan wel eerlijk tegen je zijn, en zoals jij het beschrijft verschuilt hij zich in plaats van ermee voor de dag te komen. Jouw kracht ligt in het hem makkelijker maken om eerlijk te zijn. Wees aardig, toegankelijk en liefdevol als je hem vertelt dat ongemakkelijke antwoorden beter zijn dan geen antwoorden. Pas dan weet je wat je echte keuzes zijn.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.