Mijn vrouw drinkt teveel

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vrouw en ik zijn achttien jaar getrouwd en sinds een paar maanden in relatietherapie, om te werken aan ‘achterstallig onderhoud’ in onze relatie. Sinds ongeveer anderhalf jaar kan mijn vrouw heel gemeen worden als ze teveel gedronken heeft. Ze haalt dan naar mij uit, en zegt in haar drift bijzonder pijnlijke dingen waar ik nog dagen last van heb.

Wat het nog erger maakt, is dat ze het zich niet meer kan herinneren als ik haar er een dag later op aanspreek. Ik word dan gedwongen haar woorden te herhalen en weer de pijn te voelen. Ik heb haar gezegd dat ze een alcoholprobleem heeft waarop zij spijt heeft betuigd en beloofd op haar alcoholgebruik te letten om er zo voor te zorgen dat het niet meer gebeurt. En toch is het weer meerdere keren voorgevallen.

Ik ben een gevoelsmens, en haar venijnige, bijtende opmerkingen hebben me diep geraakt. Ze weet dat ze me kwijt gaat raken als ze hiermee doorgaat, maar ondertussen blijf ik hangen. Hoe en waar ga ik de moed vinden haar duidelijk te maken dat het genoeg geweest is?

Beste Gevoelsmens: Jullie zijn op dit moment gelukkig al in relatietherapie en ook al is het heel pijnlijk voor je, je moet nu direct het alcoholgebruik van je vrouw daar op tafel leggen. Haar alcoholgebruik en gewelddadige gedrag speelt een hoofdrol in het al dan niet voortbestaan van jullie huwelijk. Ze zal het ongetwijfeld afzwakken of zelfs ontkennen, maar jij hebt het recht en de verantwoordelijkheid jouw eigen waarheid te vertellen. Als het je niet te ver gaat: eventueel ondersteund door geluidsopnames of een filmpje van zo’n uitbarsting! Mogelijk dat zo’n confrontatie met haar eigen wangedrag bij haar aankomt en doet beseffen wat voor impact het op jou heeft. Maar afgezien van haar problemen: jij moet voor jezelf zorgen.

Eigenwaarde en moed komen niet zomaar uit het niets, ze zijn het gevolg van positieve ervaringen en reflecteren met support van betrokken medemensen. Ga eens kijken bij een supportgroep van de AA om je eigen kwetsbaarheden te onderzoeken en ondersteuning te krijgen van lotgenoten, die allen op hun manier naar oplossingen zoeken. Je bent niet alleen.

Samen met Wills praten? Nu ook praktijk in Bergen: www.beter-samen.nl