Oude man, jonge hond

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik (man, 74) heb gedurende mijn leven 5 of 6 honden gehad. Ik woon alleen en mijn laatste hond is bijna een jaar geleden overleden. De afgelopen maanden heb ik nagedacht over een nieuwe hond, het liefst een wat oudere, maar die zijn moeilijk te krijgen. Nadat ik 4 weken terug een stuk in de krant las over de voordelen van het hebben van een hond voor ouderen heb ik op stel en sprong via via een vijf maanden oude pup gekocht. ‘Skipper’ is een geweldige mix van poedel en Duitse staande korthaar. Weer voor een hond zorgen heeft voor een enorme opleving in mijn leven gezorgd. Ik sta vroeg op (ik werd steeds luier), speel met haar, loop 6 tot 7 keer per dag behoorlijke afstanden en ga met haar naar jachthondentraining.

Wat me tegenvalt zijn de opmerkingen van nogal wat mensen die het nodig vinden me te vertellen dat de hond me waarschijnlijk gaat overleven. Ik besef heus wel dat die kans aanzienlijk is, maar mijn vriendin is 8 jaar jonger dan ik en zou Skipper zo overnemen. Ook mijn zoon is een hondenliefhebber en ook hij heeft al toegezegd voor haar te willen zorgen, mocht het zover komen. Wat me raakt is de hoeveelheid negativiteit die mijn kant opkomt sinds ik Skipper in huis gehaald heb. Wat moet ik daarmee?

Beste Bij Nader Inzien: Voordat ik losbarst in complimenten over je gezonde en verstandige keus om weer een huisdier te nemen, heb ik wel een kritische kanttekening: met zoveel duizend honden in het asiel hier in Nederland alleen al, zou bijna niemand een pup hoeven nemen – vooral jij niet, omdat je dat, zoals je zelf al zei, eigenlijk niet wilde. Oude honden zijn tegenwoordig echt niet moeilijk te vinden: je kunt online zoeken op de vele websites van organisaties die zich hiermee bezig houden. Seniore honden en seniore mensen zijn vaak een geweldige combinatie.

Maar het is nogal bemoeizuchtig en ongepast als mensen opmerkingen maken over je levensverwachting in relatie met die van je hond. Het beste kun je het maar opvatten als oprechte bezorgdheid over de toekomst van je hond. Antwoord dus gewoon: “Maak je je zorgen over wat er met de hond gebeurt als mij iets overkomt? Dat heb ik allemaal prima geregeld hoor, dank!” Veel plezier nog met Skipper (leuke naam trouwens)!.