Gokje wagen

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vrouw koopt al jaren een staatslot en ook doet ze mee met de postcodeloterij. Daar is ze mee opgegroeid en haar hele familie doet dat. Ik vind het zonde van het geld. Verder geeft ze geen geld uit aan overbodige dingen. Ieder keer als ik zie dat er weer geld aan uit is gegeven erger ik me eraan dat ons geld daaraan gespendeerd wordt. Dat duurt al jaren en ik word er niet minder kwaad om.

Beste schatbewaarder:  Hier speelt meer dan dit alleen. Hebben jullie gedurende jullie jarenlange huwelijk ooit besproken hoeveel geld ieder voor zich mag besteden aan ’leuke’ dingen. Het klinkt niet alsof ze investeert  in een  strategie een ‘Zwitserleven pensioen’ te winnen en ik neem aan, nu ze verder een  verantwoordelijk uitgaven patroon heeft dat jullie je deze uitgaven kunnen permitteren. Kun je het zien als geld dat ze uitgeeft voor haar plezier?  Mensen geven vaker geld uit aan dingen waarvan de partner vindt dat het geld weggooien is, sport, tickets, autowassen, nieuwste smartphone, manicures, driedubble macciatos met sojamelk- maar de sleutel is compromis en respect. Natuurlijk is gokverslaving een serieus probleem, maar je zegt dat haar gedrag niet verergert, dus is dit anders.  Voor die paar tientjes per maand is de enige slechte investering  de energie die het jou kost om je er tegen te verzetten.