Gaan of blijven?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik sta op een kruispunt. We zijn 13 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen van 9 en 11. Ik houd niet meer van mijn man en zie mezelf niet de rest van mijn leven bij hem blijven. Ik geef om hem, waardeer hem, maar er is geen liefde meer. Hij is eerlijk, werkt hard en doet van alles in en rond het huis, maar kan ook heel rigide, onzeker en kwaad zijn.

Ik ben al lang (ja, jaren) ongelukkig maar heb het uitgehouden voor de kinderen. Niet dat we veel ruzie hebben want ik laat t gewoon gaan omdat ik een goede sfeer in huis belangrijk vindt.

Als we geen kinderen hadden zou ik er al een punt achter gezet hebben. Ik ben niet eerlijk tegen hem over mijn gevoel en dat zit me dwars. Hoe weet je nou of je voor de kinderen moet blijven of juist gaan?

Beste gaan- of- blijfster: Ik gooi maar een balletje op- maar ik vraag me af of je man onzeker en boos is omdat hij getrouwd is met iemand die hem wel mag maar niet van hem houd en die al jaren ongelukkig is. Ik wil de oorzaak voor zijn gedrag niet bij jou leggen, maar je lijkt weinig verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ongelukkige gevoel. Thuis ga je (nogal passief) ruzie uit de weg om de vrede te bewaren en daarmee laat je kansen liggen om relatiepatronen te verhelderen en/of te verbeteren. Door open en eerlijk te zijn kun je elkaar (en jezelf) begrijpen, wat het gevoel van verbinding en intimiteit vaak ten goede komt. Uit elkaar gaan zonder te investeren in je relatie, is een gemiste kans.

Kinderen grootbrengen in een ongelukkig gezin is niet goed, maar maak jezelf niets wijs- op deze leeftijd zijn ze niet echt bezorgd over jouw geluk in je relatie, maar willen ze graag dat hun ouders bij elkaar blijven.

Een relatietherapeut kan jullie helpen om tot inzichten te komen die positief uit kunnen werken op jullie relatie. Daarnaast kan ze jullie ook helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan mocht je daarvoor kiezen.Als oud-familierechtadvocaat, mediator, systeemtherapeut en partner- en relatietherapeut helpt Wills Langedijk mensen knopen uit elkaar te halen en zich weer te verbinden. Interesse in een gesprek over jouw relatie? Kijk dan hier en neem contact op.